"שעת אפס" - לא עוד ביקורת

10 נקודות על “שעת אפס”, אדם ורטה, ספיר סבח ומורדים אחרים וגם על סוד הקסם של חג פורים

16 במרץ 2022
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

הי חברים, התגעגעתי ♥

כן אני יודעת, זה לא כל כך נהוג לכתוב על סדרות עדכניות באיחור שכזה. אבל אם יש משהו שלמדתי מ הסולידית, זה ללכת בבלוג שלי עם הקצב שלי. מה גם שלאחרונה השלמתי באיחור את הצפיה ב “שעת אפס” המצוינת. מיד אחרי פרק הסיום רצתי לצפות שוב בראיון של אדם ורטה וספיר סבח אצל גאולה אבן. כל זה התערבב לי בפורים והתוצאה לפניכם. 

[1] לאדם ורטה וספיר סבח, המורה והתלמידה שסיפורם הצית את הדמיון של כותבי “שעת אפס”, הפריע שהסדרה מציגה את הדברים “ממש לא כמו שהם היו”. לאדם גם הפריע שלא בקשו מהם רשות. התסכול האישי מובן לגמרי. אבל אני לא בטוחה שהוא נובע מאי הדיוקים. אולי הוא מתעורר דווקא לאור היכולת הכמעט מכעיסה של סדרה בדיונית, להגיד משהו אמיתי גם על המציאות. וכל זה למרות החופש לחרוג מ ‘מה שקרה באמת’. או אולי אפילו בזכות החופש הזה. קסם דומה מצוי בשפע בחג האהוב עלי (מאז ומעולם) – פורים. אבל עוד רגע נגיע לשם. קודם נחזור ל “שעת אפס”.

[2] דווקא כשצפיתי בגאולה אבן מראיינת את אדם וספיר, הבנתי כמה “שעת אפס” הצליחה להאיר מורכבות שהתפספסה כל כך בסיקור התקשורתי של העימות ביניהם. סיקור שנע על המנעד שבין ויכוחי שמאל ימין, חופש הביטוי, גבולות השיח ועד פוליטיקת זהויות. אומרים שהכל פוליטי, אבל אפילו יותר מזה – הכל אנשים. וכשמדובר באנשים הסיקור הפוליטי לעולם יציג תמונה שטוחה יותר מזו של הסיפור הדרמטי. “שעת אפס” הדגימה את זה מדהים. ברגע שהעימות המפורסם של המורה והתלמידה נכתב כדרמה, הסיפור הפך להרבה יותר מורכב ומרובד. אתם יודעים כמו שהדברים בדרך כלל במציאות. ודווקא הסיקור התקשורתי, זה שמתמייר לשקף מציאות, לדייק, לעסוק בעובדות, רידד ושיטח את הסיפור. אולי צריך להוסיף דווקא לסיקור החדשותי שקופית בנוסח זו שמופיעה בתחילת סדרות כמו “שעת אפס”. אתם יודעים זו שמצהירה תיכף ומיד ש “כל קשר בינה ובין המציאות הנו מקרי בהחלט”.

[3] השאלות שלא היו רלוונטיות לסיקור הפוליטי הן אלה שבערו לדרמה. בראשן עמדה השאלה מה בעצם גרם לנערה לצאת נגד המורה, הסביבה והחברים שלה לכיתה? מה הוביל או דחף אותה לשם? “שעת אפס” ענתה על השאלה הזאת בעזרת עלילה בדיונית שלפרטים שלה באמת אין קשר למציאות. לצורך העניין אדם ורטה אף פעם לא קרא לספיר סבח שמנה. אבל ממילא לא הפרטים אלא השאלות שהעלתה הסדרה, הן אלה שמאירות באור אחר גם את הסיפור האמיתי שבהשראתו נוצרה.

אדם ורטה וספיר סבח. מאבק על המוסריות של צה”ל? צילום: באדיבות כאן 11.

[4]קחו את הראיון של אדם וספיר אצל גאולה אבן. צפיה בו לפני “שעת אפס” תוציא את רובנו עם אותן מסקנות פוליטיות שחוקות על המצב במדינה ועל החולשות של המחנה השני. צפיה באותו הראיון אחרי “שעת אפס” מעוררת משהו אחר לגמרי. במקום הזדהות חד משמעית עם אחד מהם, התמונה גמישה יותר. ספיר ואדם נראים מורכבים, מלאי סתירות. שוב, ממש כמו אנשים בחיים האמיתיים.

[5] “שעת אפס” הוציאה החוצה את הפרדוקסליות או ‘ההיפוכיות’ שקיימת גם בסיפור האמיתי. בדיון הפוליטי והמוסרי ב “שעת אפס”, ליאן התלמידה הימנית, מביעה עמדה אולטרה ממסדית, צייתנית ואפילו אטומה. היא מזדהה לחלוטין עם ערכי המערכת (הצה”לית, המדינית) ורואה את גבולות השיח המוסדי כגבולות המוסר. ואמיר, המורה השמאלני, מייצג עמדה ספקנית וביקורתית גם כלפי המערכת עצמה. אמיר מביע חשש גדול יותר מהעוולות של המערכת, מאשר מאלה של יחידים (בצדק בעיני). אבל בעימות האישי ביניהם, ליאן ואמיר ניצבים זו מול זה בעמדות ההפוכות (במיוחד בהתחלה). אמיר הוא המורה, נציג המערכת הבית ספרית ובעל הסמכות בכיתה. הוא לא רק גבר יותר, מבוגר יותר, משכיל יותר ואשכנזי יותר מהתלמידה שלו, הוא גם מחזיק בעמדה שנחשבת בסביבה הבית ספרית שלהם ללגיטימית יותר. ודווקא ליאן היא זו שמבקשת לבקר את המערכת ולערער על המוסריות והלגיטימיות של עמדת המורה שלה.  

את חילופי התפקידים האלה פספסתי לגמרי ב 2014 כשהפרשיה סוקרה בתקשורת. אבל כשצפיתי בראיון לגאולה אבן אחרי “שעת אפס”, ההפוך על הפוך בצבץ גם מתוך הסיפור האמיתי. ספיר סבח אמנם זכתה לתמיכה פופוליסטית מצד חכ”ים, עסקני ימין, טוקבקיסטים ובסופו של דבר גם של המערכת (משרד החינוך או רשת החינוך), אבל הסיפור שלה התחיל אחרת. היא ניסתה להסביר לגאולה אבן בראיון שבסביבה הקרובה שלהם, התפיסה שלה לא לגיטימית. שהחברים לכיתה, בית הספר, החברה מטבעון כולם התייצבו לצד אדם המורה ולא לצידה. מה שמחזיר אותי לשאלה הדרמטית של “שעת אפס” – מה גורם לתלמידה לצאת נגד המורה שלה? נגד החברים? למרוד ככה בכולם? כשנערה מבודדת את עצמה מהסביבה הקרובה ככה, אותי מעניין לשאול למה. מה היה כלל כך בלתי אפשרי עבורה בסביבה הזאת? 

[6] כשיוצאים לדרך עם שאלה כזאת מסתבר שמתחת לויכוח על המוסריות של צה”ל, מסתתרים עוד דברים. במרכז של “שעת אפס” עומדת מערכת יחסים מיאשת עם דמויות סמכות ועם ‘המערכת’. זה סיפור על הכמיהה להכרה וקבלה וגם על חוסר שייכות ומרדנות. במילים אחרות סיפור שמאוד מעניין אותי. דיסקליימר קטן – כן, יש גם ויכוח פוליטי-עקרוני בין השניים. אני לא מרוקנת אותו מתוכן, רק מתעניינת יותר בכל מה שיש מעבר לו. בכל מקרה כבר כתבו עליו מספיק. 

“שעת אפס”, סיפור על יחסים עם דמויות סמכות ועם “המערכת”. צילום: בועז יהונתן יעקב. באדיבות כאן 11.  

[7] בראיון המדובר, אדם ורטה הודה שבמבט לאחור טעה כש”בודד את ספיר מהכיתה” באופן שבו ניהל את הויכוח הפוליטי מולה. אני הבנתי מדבריו שאולי הוא נאחז בעקרונות של הומניזם. אבל כמו שקורה לעיתים קרובות, העקרונות הסתירו את התלמידה והנערה שעמדה מולו. הטעות שאדם סבור שעשה כמורה, היא כנראה חלק מהתשובה לשאלה מה גרם לספיר לקחת רחוק כל כך את העימות בינהם. גם ספיר יכלה לצאת טוב יותר מהראיון לו היתה מודה כמותו באיזו טעות. במקום זה היא התעקשה להצדיק שוב בנוקשות את כל הבחירות והאמירות שלה. תוך כדי כך פזרה אמירות על “שנאת שמאלנים” ו “שנאת ערבים” והוסיפה סייגים קלושים. התפקוד של שניהם בראיון גם המחיש כמה “שעת אפס” הצליחה לתפוס משהו מהדינמיקה ביניהם. רגע השיא של הראיון היה המבט ההמום של גאולה אבן מול ספיר שמצהירה בנינוחות שהיא שונאת שמאלנים. סצנה שהזכירה בקטע אולטרה אירוני, כמעט נבואי, את הפדיחה התקשורתית של התלמידה ליאן זרחי בעימות הטלוויזיוני בינה ובין המורה אמיר ב “שעת אפס”. הצפייה בשני הראיונות האמיתי והבדיוני היתה מכווצת ומביכה. 

[8] נו מה אמרתי לכם על הכוח של סיפורים בדיוניים? “שעת אפס” גרמה לי להביט בעיניים רגישות ועדינות יותר גם באדם וספיר. בעקבותיה צפיתי בראיון שלהם ולא קפצתי למסקנות נמהרות. לא הכתרתי צדיקים ורשעים גמורים בעקבות כמה משפטים שנאמרו בטלוויזיה. וכל זה למרות שברור לי ולכל הצופים שהפרטים של העלילה לגמרי לא נכונים לגביהם. קסם, היפוך או טריק דומה מצוי בשפע בחג פורים. 

כולנו יודעים שדווקא החירות להתחפש, להציג במוצהר אני שקרי, בדוי ולא מחויב, מאפשרת לבטא כל מיני אמיתות חבויות ודקות שלא יכולות לצאת לאור אחרת. ואל תקחו את זה בקטע גס ופשטני, אלה דברים עדינים שמתאימה להם חשיבה גמישה. פעם שמעתי על זה רעיון חסידי יפה. משהו די מוכר שלצערי אני לא יודעת למי בדיוק לשייך אותו. בכל מקרה הרעיון הוא שהמסיכה מכסה את הגלוי ומגלה את הנסתר. המסיכה הפורימית משחררת לרגע ממגבלות העצמי על שלל התכונות והמניירות שלו. או אם תרצו משחררת מהסיפור של העצמי. האני הזה נדמה מוגדר, מאופיין ומהודק כל כך, אבל מסתבר שמספיקה מסיכה קטנה כדי להרחיב את המנעד שלו. וכך היא מגלה את המסכה האולטימטיבית, הבלתי נראית, זו שדבוקה לנו כל הזמן לפרצוף.

לי זה מזכיר מופעי דראג. הפרפורמנס הבוטה והמוצהר של הדראג יכול לגלות שגם במציאות הרבה ממה שנראה לנו “מוחלט” כל כך בהתנהגות המגדרית הוא בעצם גם סוג של פרפורמנס. רק שהפרפורמנס במציאות הוא אשלייתי, מגביל ומתעתע הרבה יותר.

הפוך על הפוך, חג פורים. צילום: Sergey Orlov/ Tass  

[9] זהו, נניח לאדם וספיר כי הנקודה הבאה מוקדשת כולה לדמות הבדיונית והמופלאה – לירן זרחי. העלילה של “שעת אפס” בונה את המניעים והנסיבות שדחפו את ליאן ואמיר ‘לפיצוץ’ ביניהם מכל מיני כיוונים. המעניין מכולם בעיני הוא קו היאוש שהסדרה מותחת בין היחסים של ליאן עם אמא שלה, ליחסים שלה עם המורה אמיר ועם “המערכת”. 

ליאן נואשת לאהבה והכרה מאמא שלה, אבל אין לה באמת סיכוי. בשביל אמא שלה היא אף פעם לא מספיק טובה. כשהנסיונות העצובים של ליאן לרצות את אמא שלה ולזכות באהבתה נענים בדחיה, היא עוברת להתרסה ומרדנות גלויה, הרי אין לה מה להפסיד כי ממילא “לא היה לה סיכוי”. לא מדובר באיזו רגישות יתר טינאייג’רית או פרשנות עקומה של המציאות. ב “שעת אפס” גם הצופים רואים שאמא שלה לא נותנת לה סיכוי. 

דווקא מול המורה אמיר, היחסים הם אולי דפוקים אבל לא לגמרי חסרי סיכוי, כמו שמוכיחה הסצנה האחרונה. ואם היה לכם ספק, גם את היחס הלא הוגן שהיא מקבלת מהמערכת, ליאן לא מדמיינת. “שעת אפס” מספקת הצצות קטנות, מאחורי גבה של ליאן, לאיך שמדברים עליה מנהל בית הספר והמורים. בקיצור, את הטנגו הדפוק הזה רוקדים שני צדדים ושניהם מפשלים. רק שזה לא ממש כוחות. בצד אחד המערכת, המנהל, המורה אמיר, עוד מורים, התלמידים ‘הטובים’ והמערכתיים ובצד השני ליאן. 

קשה להאשים ילדה ביחסים קרים כל כך עם אמא שלה. בכל הקשור למורה אמיר אפשר לראות את החלק שלה בהתדרדרות היחסים. אבל מה שהכי בולט בדימיקה כזאת זה שמעבר להיגיון, לצד שלה ושלו, יש משהו שמפעיל את שניהם וכאילו כופה עליהם תפקיד בהצגה כתובה מראש. בפסיכולוגיה מכנים את זה “כפיית החזרה”. מהצד של ליאן, אותו החוט שנמתח בין אמא שלה לאמיר, מפעיל אותה כבובה על חוט ו “מביים” את היחסים. ומה מפעיל את אמיר? לא הבנתי עד הסוף. אבל כאמור לטנגו הזה צריך שניים וגם לאמיר החוטים שלו. 

[10] אם זה לא היה ברור לכם עד כה, יש לי פינה חמה בלב למורדות.ים. נכון שרבים נדחפים אלי מרד מתוך תחושת יאוש וחוסר סיכוי. אבל זה לא מוריד להם את הקרדיט על האומץ. הרי לא כל המיואשים מורדים ולא כל המרידות נולדו שוות. יש מופלים לרעה שהופכים לרגישים יותר לעוולות של המערכת והסמכות גם כלפי אחרים. ויש מי שהסבל האישי שלהם הפך אותם לאטומים, אם לא שמחים לאיד או צמאים להפגנת עליונות על החלשים מהם. בסופו של דבר, לצד כל החוטים והמניעים הרגשיים, המעשים שלנו מונחים גם מבחירה מוסרית, מושפעים ומשפיעים על איזהשהוא ‘גודל’ פנימי שיש לנו בעולם. 

ואם כבר מרד מתוך תחושת יאוש וחוסר סיכוי ליחס הוגן מגורם סמכותני ומדכא, אסיים את הפוסט בקריאת “סלאבה אוקראינה” לכבוד האוקראינים הנאבקים על עצמאותם. וגם פורים שמח לכולם.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

עוד פוסטים שיכולים לעניין אתכם

אי אפשר לכתוב בלוג על הכוח של סיפורים בלי לדבר על בראשית - סיפור שעל אמת שינה את העולם. אז הנה כמה מילים על כאוס וסדר בבראשית ובחיים שלנו, על פי ג'ורדן פיטרסון ועם קצת תוספות משלי

"כדי להוציא ספר אדיר מתחת ידיך חייב אתה לבחור לך נושא אדיר" הרמן מלוויל כתב את השורות האלה, ואת מובי דיק, סיפור אדיר על נושא אדיר. אבל מהו בדיוק הנושא? ומה הסיפור של הלוויתן הלבן?

וואו כמה שהסיפור הזה נגע בי "משכילה" הוא ספר הזכרונות של טארה וסטאובר, מילדותה, כבת להורים מורמונים אדוקים אי שם בהרי איידהו ועד דוקטורט בקיימבריגד'. סיפור שיש בו המון... כנסו כנסו

אי אפשר לכתוב בלוג על הכוח של סיפורים בלי לדבר על בראשית - סיפור שעל אמת שינה את העולם. אז הנה כמה מילים על כאוס וסדר בבראשית ובחיים שלנו, על פי ג'ורדן פיטרסון ועם קצת תוספות משלי

"כדי להוציא ספר אדיר מתחת ידיך חייב אתה לבחור לך נושא אדיר" הרמן מלוויל כתב את השורות האלה, ואת מובי דיק, סיפור אדיר על נושא אדיר. אבל מהו בדיוק הנושא? ומה הסיפור של הלוויתן הלבן?

קבלו את הפוסטים שלי למייל

ההרשמה מהווה הסכמה לקבלת דיוור מ "מה הסיפור"

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן