לצלוח את מובי דיק

“כדי להוציא ספר אדיר מתחת ידיך חייב אתה לבחור לך נושא אדיר. לא יתכן כלל לכתוב כרך גדול ובן קיים על הפרעוש, אם גם רבים ניסו ידם בכך”. הרמן מלוויל שכתב את השורות האלה, הביא לעולם את מובי דיק, סיפור אדיר על נושא אדיר. אבל מהו בדיוק הנושא? ומה הסיפור של הלוויתן הלבן? 

18 במאי 2021
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Powered by RedCircle

Powered by RedCircle

בועז מזרחי, העורך הראשי של מגזין “מהות החיים, ואני בשיחה חופשית על מובי דיק בפודקסט של מה הסיפור. 

פוסט הפתיחה החגיגי מוקדש, איך לא, למובי דיק! 

כי לאווירה חגיגית שכזאת צריך סיפור גדול ומובי דיק הוא אחד כזה. וגם כי הבלוג הזה יעסוק בשאלות כמו- מה הסיפור? למה הוא מעניין? איפה הכוח שלו? ומה הוא מספר לנו עלינו ועל העולם? וכשמדובר במובי דיק, אלה שאלות מצויינות. 

והנה עוד סיבה מעולה – למרות שהסיפור תמיד משך והיפנט אותי, ולמרות שצפיתי ביותר מגרסה קולנועית אחת שלו, עד הכנת הפוסט הזה, אף פעם לא קראתי אותו ממש בשלמות וברצף. ניסיתי פעמיים, פעם בעברית ופעם באנגלית ובשניהם קראתי בדילוגים  ועם הפסקות ארוכות. אז לכבוד פתיחת הבלוג, לקחתי על עצמי את האתגר האולטימטיבי – לצלוח את מוב דיק, מילה במילה. 

שנתחיל? 

לצלוח את מובי דיק. לא קל, אבל שווה את זה. 

כמה מילים על

מובי דיק, רומן עב כרס מהמאה ה 19 שכתב הרמן מלוויל, נחשב עד היום לאחד הרומנים, אם לא ה-רומן האמריקני הגדול בכל הזמנים. בואו נרענן רגע את העלילה. 

ישמעאל, גבר צעיר שוחר הרפתקאות, מחליט לצאת למסע ציד לוויתנים. שומן הלוויתנים היה מקור אנרגיה מועדף באותם הימים, שלפני הנפט, וציידי הלוויתנים היו בחזית התעשייה המשומנת הזאת. 

בנמל של ננטקט, ישמעאל מתיידד עם חבר יוצא דופן, קניבל פולינזי בשם קוויקווג. יחד, הם מצטרפים לשורות הפיקווד, ספינה בפיקוד קפטן אחאב המסתורי. אליהו, זקן תמהוני, מזהיר אותם שהפיקווד בדרכה לאבדון, אבל השניים מחליטים בכל זאת להפליג.

בלב ים הם מגלים שהמטרה האמיתית של אחאב אינה רווח כלכלי אלא נקמה במובי דיק, לוויתן לבן ואימתני שגדע את רגלו. למרות ההתנגדות של סטארבק, הישר שבקציני הספינה, אחאב מצליח להדביק בשגעון הנקמה שלו את אנשי הפיקווד. ככל שהם מתקדמים במסע ומתקרבים למובי דיק, השגעון הולך וגובר וכל הסימנים מראים שהקפטן הזקן מוביל אותם אחריו למצולות. 

איך לספר סיפור? 

הספר כתוב בצורה יוצאת דופן בטירוף, לתקופתו ובכלל, סוג של בניגוד לכל הכללים. ואפשר לומר בזהירות שאין דומה לו עד היום. 

סיפור המסע של הפיקווד ואנשיה נקטע שוב ושוב לטובת פרקים בעלי אופי שונה. פרקים מדעיים ממש על לוויתנים, הרהורים וניתוחים היסטורים, פילוסופיים, אמנותיים ועוד, חלקם ממש ארוכים. באמת שקשה להגזים בתיאור העומס הזה, בטח בעיניים של קוראים בני זמננו. 

אז רק בשביל שנכנס לאווירה, הנה כמה דוגמאות. 

דברים שתמצאו במובי דיק:   

# כל מה שתרצו, וכל מה שלא תרצו לדעת על ציד לוויתנים 

כל חלקי הספינה, איך מתפעלים אותם בשוטף, סכנות ובעיות אפשריות. הצוות, התפקידים שלהם, השכר שלהם. מידע טכני על מלאכת ההפלגה ומלאכת הציד. כל השיט שקורה אחרי הציד –  הביתור של הלוויתן, השימור של השמן. וכדי שתבינו ‘קצת’ את התמונה הרחבה, אתם יודעים שלא יחסר, מלוויל דחף גם קצת מידע שימושי על איך שהביזנס עובד, מיהם המשקיעים? כמה כסף הם שמים? מה החלק היחסי שלהם בספינה? איך מתחלקים בדיוק הרווחים? אה וכמובן המחירים והשימושים בסוגי השמן השונים 

# כל מה שמלוויל ידע על לוויתנים, והוא ידע…

הסוגים שלהם, האנטומיה שלהם, אזכורים שלהם בתרבות ויצירות אמנות, מה ידעו עליהם מלומדים בתקופות שונות (I kid you not), טענות אפשריות בדיון המדעי סביב הסיווג שלהם כיונקים. מלוויל רצחת. 

# דרשות דתיות 

כי למה לא לעצור את הסיפור לטובת דרשה באורך מלא, מפי כומר מתודיסט, על יונה הנביא? תיאורי אווירה ורפרנסים קצרים זה לחלשים

# הרהורים והגיגים פילוסופיים לרוב 

למשל פרק שלם על תולדות הצבע הלבן ומה שבני אדם מייחסים לו בטעות או בצדק מאז ועד היום 

# פרקים מומחזים (בסגנון שייקספירי) 

כן, כולל הוראות בימוי

# וכמובן פרק שלם שהוא מסמך משפטי 

הספר יצא לאור במאה ה 19, בתקופה שבה יורדי ים אמיצים הם היחידים שחזו במו עינייהם בגדולת הלוויתנים. הקוראים שבבית שמעו עליהם, אולי ראו ציור שלהם, אבל לא יכלו לראות אותם, כמונו, בתיעודים וסרטונים ברורים. אז יכול להיות שהפרקים האינפורמטיביים היו יותר רלוונטיים ומסעירים עבורם. נראה לי שבשביל רובנו היום, האריכנות, הפיזור והירידה לפרטים די מעייפת. 

אבל, לא כדאי לוותר על הפרקים האלה בקלות – כמה מהטריקים הספרותיים וההגיגים הכי מעוררי פליאה והנאה, ויותר מזה, כמה מהמפתחות להבנה מלאה יותר של הסיפור, משובצים דווקא בהם. 

סוגי לוויתנים. למלוויל יש הרבה מה להגיד עליהם. 

אוקיי ו… מה הסיפור?

יש קוראים שיסבירו לכם שהלוויתן הלבן הוא בכלל אלגוריה למשהו אחר. ויש מי שיגידו שעם כל הכבוד לפרשנויות, בתכלס זה סיפור על ציד לוויתנים. ואם נלך לפי מה שאומר מלוויל, אלה ואלה צודקים קצת וטועים קצת. 

איך אני יודעת את זה? כי מלוויל כמו מלוויל, פשוט הניח כבר בספר את שתי האפשרויות. מצד אחד הוא התאמץ בטירוף להביא בדיוק רב ובחיות את סיפורם של ציידי הלוויתנים. הוא הדגיש עד כמה הסיפור של הלוויתן הלבן אפשרי, מציאותי וחשוב בפני עצמו ואין לראות אותו כמשל:

...שכל מעשה הלוויתן הלבן וביחוד הפורענות, מתקבלים על הדעת מכל הבחינות. שהרי כאן לפנינו אחד מאותם מקרים מדכאים שבהם האמת טעונה אישוש לא פחות מן השגגה. רוב יושבי היבשה בורים הם בכמה מפלאי הבריאה הפשוטים והמוחשיים ביותר, עד כדי כך שאם לא יובאו לפניהם כמה רמזים בנוגע לעובדות הפשוטות של ציד לוייתנים... עלולים הם לשים את מעשה מובי דיק לקלס כאילו היה בדותה איומה ונוראה, אם לא דבר גרוע ומאוס עוד יותר - אלגוריה נתעבה ובלתי נסבלת".

הרמן מלוויל, מובי דיק
(עמ' 201 תרגום אהרון אמיר, 1982)

ומצד שני הוא גדש את הסאה בהגיגים קיומיים ומשמעיות סמליות לאותו לוויתן ממש. מלוויל לא חיכה לפרשנויות ולמבקרים, הוא הכניס בעצמו לספר את המילים “אלגוריה” ו “משל”. זאת סוג של קריצה, התגרות והזמנה לקוראים לנסות לפענח אותם. בפרק בו הוא עוסק בסודות ובחכמה הטמונה במצח הלוויתן הוא כתב:

הפיזיונומויה, בדומה לכל שאר מדעי האדם, אינה אלא סיפור בדים חולף. אם אפוא לא היה סיר ויליאם ג'ונס, שקרא שלושים לשונות, יכול לקרוא את המשמעויות הדקיקות שבפני הפשוט באיכרים, איך יקווה ישמעאל הנבער-מדעת לקרוא את הכשדית נוראת ההוד של מצח הראשתן? אני רק הצגתי את המצח הלזה לפניכם. קראוהו אם תוכלו.

הרמן מלוויל, מובי דיק,
(עמ' 341, תרגום אהרון אמיר, 1982 )

והנה מה שכתב על מובי דיק במכתב לידידו הסופר נת’ניאל הות’ורן (שכתב את “אות השני”):

וכי מי זה הצליח, למן אדם הראשון, לרדת עד מובנה וחקרה של האלגוריה הגדולה הזאת- של העולם? אין לנו איפוא, ננסים שכמונו, אלא להשלים עם אי ההבנה הצפויה לאלגוריות הנייר שלנו

הרמן מלוויל
מתוך מכתב אישי לנתניאל הות'ורן

סודות המצח של הראשתן. מובי דיק. קרדיט CANVA

גם וגם וגם 

אז כמו הרבה סיפורים, מובי דיק הוא מרובד. אבל עם כל הכבוד למשמעויות הנרמזות, כדי שסיפור יהיה טוב, הוא חייב להיות מעניין ולעמוד בפני עצמו, קודם כל ברובד הגלוי, בבסיס הסיפורי. אחרת זה לא סיפור אלא מאמר… ומאמר זה פחות כיף. 

מהסיבה הזאת, אני חושבת שלא נכון לומר ש “הלוויתן הוא בעצם דבר כזה או אחר”. הרי מה שהצית את הדמיון של מליוני קוראים, מה שמשך אותם למובי דיק, הוא הלוויתן הלבן עצמו. וגם הקפטן אחוז הטירוף והנקמה שרדף אותו והאנשים שהלכו אתו עד הסוף המר. אז בעצם הלוויתן הלבן הוא קודם כל לוויתן לבן. 

ועם זאת, כל לוויתן סוחב גם מטען סמלי. הסיפור הגלוי הוטען, בכוונה תחילה, ברבדים נסתרים. הוא מהדהד אותם ואפשר להרגיש את זה, גם אם לא הצלחנו לפענח מה בדיוק המשמעות שלהם, או מה היתה המשמעות בעיני מלוויל. כך או כך ההדהוד הזה מפעיל אותנו, ממלא אותנו בהתפעמות וגורם לנו להטות אוזן ולנסות לשמוע את אותה אמת גדולה שלוחש הלוויתן. החוויה הזאת, חשובה יותר מכל פרשנות אלגורית ספציפית ובאופן מעניין, קשורה למשמעות האלגורית של מובי דיק, שתיכף נגיע אליה. 

זה מה שיפה בסיפורים, הם פועלים עלינו הרבה יותר חזק מהסברים על המשמעויות שלהם. הם מייצרים חוויה שמהדהדת את המשמעויות. הם מצליחים לעשות את זה כי סיפורים מדברים בשפה של הנפש. הם כמו מבנים שדרכם אנחנו חווים את המציאות, ובאמצעותם אנחנו מבינים, מבטאים, ומעצבים את הנפש שלנו ואת העולם. 

אוקיי, גם וגם וגם. ועכשיו – נתחיל בפשט ונשאל – על מה הסיפור? 

מוקה-דיק והאסקס 

אמרנו כבר שזה במידה רבה סיפור על לוויתן ועל ציד לוויתנים. מלוויל מתאר תחושת שליחות ממש, חשוב לו לספר את סיפור הגברים הללו, הציידים, יורדי הים. הוא מקפיד להוכיח, למען הסר ספק, שהסיפור מבוסס על מקורות אמיתיים, שעד כמה שהוא מסעיר ופלאי הוא גם נאמן למציאות. 

ושני דברים שווה לדעת על כך – הראשון הוא שמלוויל באמת ידע על מה הוא דיבר. כאיש צעיר הוא יצא למסע ציד לוויתנים וגם בילה חודש עם ילידים באחד האיים הפולינזיים. והשני הוא שמובי דיק מבוסס בעיקר על שני סיפורים אמיתיים של לוויתן בשם מוקה-דיק וספינה בשם אסקס. 

מוקה דיק היה ראשתן לבקן ואדיר מימדים שחי באוקיינוס השקט, בדר”כ במים ליד האי מוקה. רבים ניסו לצוד אותו, אבל הוא נלחם בחזרה וגילה לפי התיאורים ‘אגרסיביות’ ו ‘עורמה’ יוצאות דופן. הוא ריסק כ 20 ספינות (!) ע”י ניגוח או קפיצה והטחת הגוף שלו עליהן. מספרים שלבסוף נהרג כשניסה לנגח ספינה, כדי לסייע ללוויתנית שציידים הרגו את הגור שלה. כשנתפס היו לו 19 צלצלים בגוף (!). 

האסקס היתה ספינה שרוסקה על ידי לוויתן (לא מוקה דיק). 21 אנשיה נמלטו בסירות הצלה. לפי עדויות נראה שהם יכלו למצוא מחסה באיים סמוכים אך חששו מקניבלים, אז פנו במסלול אחר. באופן אירוני, הבחירה הזאת הובילה להשתלשלות עניינים שדחקה אותם עצמם לקניבליזם. גוועים מרעב וצמא בלב ים, הם החלו למות בזה אחר זה. תחילה, הם אכלו את המתים. לאחר מכן, הגרילו את מי מביניהם יאכלו ומי יהרוג את הקורבן. עד שהצילו אותם, הם הספיקו לאכול 7 מלחים. אחד הניצולים היה הקפטן, הוא סיים את חייו במרה שחורה בננטק, חולם על נקמה בלוויתן שהביא את ההרס לחייו. ככל הנראה מלוויל פגש אותו. 

אז מבלי לוותר על סיפור ציד הלוויתנים ועל ‘הלוויתנות הפשוטה’ של הלוויתן, מה עוד יש בו? או אם נקח אותו כסמל, במה בעצם נלחם אחאב?

משפט פתיחה ופסקת פתיחה מהמדהימים בכל הזמנים. מובי דיק. 

רבדים רבדים

מובי דיק שוחה בים עמוק של סימבוליזם וראו בו כבר שלל משמעויות שלכולן, אגב, קל למצוא תימוכין בספר. אפשר להתייחס אליהן כאל שכבות שונות. הראשונות יותר גלויות, קונקרטיות, או אם תרצו קרובות לפני הים, והאחרונות יותר עלומות, דקות ושקועות במעמקים.

אז יאללה, אם כבר משמעויות אלגוריות, בואו נשאל שוב – על מה הסיפור? 

בין הפשט לדרש 

# המרדף האמריקאי אחרי העושר/ תאוות הבצע/ האושר והתהילה 

יש מי שתמיד נוטים להתמקד בנושאים פוליטיים’, זו סוג של נטיית הלב. קוראים כאלה יניחו את הביקורת החברתית וההקשרים התקופתיים במרכז. הביקורת של מלוויל על החברה הנוצרית-אמריקאית בת זמנו אכן מצויה בספר. הוא מבקר את המרדף אחרי העושר ואת צביעותם של ‘הנוצרים הטובים’ שלכאורה מחזיקים בערכי צניעות או אהבת אדם, כשבפועל הם מונעים מתאוות בצע וגזענות. היחס בספר לבני גזעים שונים והפתיחות של ישמעאל לאמונות שונות, כולל לפגאניזם של קוויקווג, בהחלט יוצאי דופן לתקופתו. 

אני לא אתמקד בנושאים האלה כי בשביל השאלות המרכזיות שלי כמו – מה בלב של הסיפור? ולמה הוא עדיין מעניין? הם פחות חשובים. בסופו של דבר, אני לא חושבת שאנשים מהופנטים, גם היום, ממובי דיק בגלל האופן שבו הוא תפס את הצביעות הנוצרית-אמריקאית או משהו כזה. אלא בגלל משהו על זמני שיש בו, משהו שנוגע בצורה יותר עמוקה בטבע האדם. 

קחו למשל את הביקורת על המרדף אחר העושר. היא אמנם נמצאת בסיפור, אבל דווקא המרדף שבלבו, המרדף של אחאב אחרי מובי דיק, לא מונע ממנה כלל. להפך, אחאב ויתר לחלוטין על הרווח לטובת מטרת העל שלו, שהיא הנקמה. בקיצור, זה פשוט לא לב העניין.  

# על השיגעון

ראיתי את העיבוד של מובי דיק למיני סדרה מ 1998 עם בועז, הבן זוג שלי, והוא חשב שהשיגעון זה ה-סיפור של מובי דיק או יותר נכון שזה סיפור על גברים שהולכים ושוקעים בשיגעון. יש בדבריו מידה רבה של צדק. השגעון של אחאב נמצא במרכז הסיפור ומניע את העלילה, אבל בעיני, השיגעון בפני עצמו, לא תופס את לב העניין, הוא רק משלים את התמונה. את מה בדיוק הוא משלים? עוד רגע נגיע לשם, אבל קודם, נקדיש עוד כמה מילים לשגעון. 

ביבשה אחאב עוד מצליח לרסן ולהסתיר אותו, אבל מרגע שהם מתרחקים מהנמל ויוצאים אל האוקיינוס הפתוח, הטירוף מתגלה כשהוא מצהיר על המטרה האמיתית שלהם – “מוות למובי דיק”. בלב ים, האדם מתגלה במלוא מערומיו, ניצב מול השדים שלו. זה מרחב שמגלה גדולה ואומץ וגם אכזריות וטירוף. 

אם נלך עם בועז עד הסוף, הלוויתן הוא רק לוויתן. המשוגעים הם מי שמיחסים לו משמעות אחרת, בעוד שהוא פשוט ‘ככה מטבעו’ ואין שום דבר שמסתתר מאחורי הטבע הנגלה לעין הזה. או לכל הפחות, וזאת הגרסה שאני יותר אוהבת, בעוד שלא ניתן לדעת ‘עד הסוף’ מה חבוי בו, מהי המשמעות העמוקה שלו, וכל יומרה של ידיעה מוחלטת היא בגדר שגעון. 

ובאמת ככל שהגברים שעל הפיקווד מתרחקים מהציווילזציה, מהנשים ומהמשפחה ושוהים יותר זמן בים, הם הולכים ושוקעים במצולות השגעון ומתחילים לראות ‘אותות’ ומשמעויות החבויות בכל דבר. באחד הרגעים היפים בספר, הדמויות המרכזיות מתבוננות בזו אחר זו על ציור החרוט על מטבע זהב, וכל דמות רואה בו משהו אחר. אחאב רואה את בעיקר את עצמו וגבעות שמתנשאות מעליו, מה שמרתיח אותו. סטארבק רואה דימוי תנכי אוטפטימי וקובע שיש במטבע תבונה ומתינות. סטאב רואה את גלגל המזלות. פלאסק לא רואה דבר מלבד מטבע. וקוויקווג ראה כפתור של מלך מיתי ממלכי השבט שלו, שמקועקע על רגלו. בעצם, כל אחד מהם רואה רק שיקוף של עולמו הפנימי. והמספר מדגיש:

 

"מטבע הזהב העגול אינו אלא דימוי של כדור הארץ העגול יותר, אשר ככדור זכוכית של קוסם, לכל אדם משקף רק את עצמיותו המסתורית. מכאובים גדולים, הישגים צנועים למבקש מן העולם לפענח את פשרם, אין הוא מסוגל לפענח את עצמו" 

הרמן מלוויל, מובי דיק
(עמ' 411, תרגום אהרון אמיר, 1982)

והנה השגעון מתחבר לרובד הבא. כשאחאב מייחס למובי דיק ולטבע כולו כוונות זדון נגדו, הוא בעצם שם עצמו במרכז העולם. זהו גם שגעון גדלות, הוא מניח בגרנדיוזיות שהכל קשור ומכוון אליו. מבחינתו, לא יתכן שהתקרית שבה אבד את רגלו היא חסרת פשר, מקרית, או אפילו רק שהוא לא יוכל להבין מה פשרה. אחאב מעדיף למות ולהוביל את אנשיו למותם, עבור גאוותו הפגועה והצורך שלו בוודאות ונקמה. 

thar’ she blows. קרדיט תמונה: CANVA

דרש: 

# אלוהים, טבע או גורל? 

הרבה קוראים מבינים את מובי דיק כסמל לאלוהים, לעוצמת האל, לכוחו של הטבע או של הגורל 

קל לראות שיש הרבה במשותף לרעיונות האלה. ומה יכול לייצג דברים כאלה טוב מלוויתן? אריאנה מלמד התייחסה  בביקורת שלה ב ynet  על מובי דיק, לאיכות הזו של הלוויתן: 

"מראה זנבו העצום של היצור התבוני הגדול בתבל, כשהוא חובט בגלים, נעלם ומופיע שוב, הוא מראה שעתיד לקרב אפילו חילונים מוחלטים אל החוויה הדתית" 

אריאנה מלמד, מתוך ביקורת ב ynet

אז הסימבוליות קיימת מראש בלוויתן, היא לא נובעת רק מהתפקיד של הלוויתן הלבן במובי דיק. אנשים רואים בלוויתנים מאז ומעולם סמל לדברים אדירים כאלה. 

מול הטבע, האלוהים, הלוויתן, המוות או הגורל, ניצבים גם האמיצים והאמביציוזים שבבני אדם, במלוא אפסותם. אדם המבקש לשלוט בהם, נידון להיכשל. המאבק של אחאב הוא חסר תכלית וחסר סיכוי מראש. כפי שמעיר לו סטארבק, אין טעם לנקום בחיה שפועלת לפי הטבע שלה או ברצון האלוהי. 

והנה הגענו לשכבה האחרונה או האחרונה שאפשר לומר במילים. 

סוד:

# המרדף והאפשרות הבלתי נתפסת של הלוויתן 

אחאב רודף אחרי לוויתן במסע נקמה שמעניק טעם לחייו ופשר לייסוריו. איפשהו ברור גם לו, והוא מעיד על כך בעצמו, שהוא משתגע. אבל הוא נאחז בחשיבות עצמית, בתשובה ברורה ואמת מוחלטת גם אם אלה יגררו אותו השאולה. 

ישמעאל מחפש משמעות. הוא יוצא למסע הרפתקות ורוצה לגלות את העולם, את המסתורין שבו, רודף אחרי כל פיסת ידע ואחרי ‘החידה של הלוויתן’. 

ומלוויל טובע בעצמו במשימה אינסופית, כמו אחאב האובססיבי וישמעאל החולם, הוא מנסה לכתוב ספר אחד שיקיף את הידע “בכל דורות הלוויתנים ובני האדם”

מה קורה איתי, אפוא בכתבי על הלוויתן הזה? מבלי דעת מתרחב כתב היד שלי לכדי אותיות של שלטי פרסומת. תנו לי נוצה מזנב נשר! תנו לי להשתמש במכתש הווזוב כקסת דיו!... החזיקו בי! מפני שבעצם העלאת מחשבותי על אודות הלוויתן הזה על הכתב, הן מתישות אותי, ומחלישות אותי בתנופתן החובקת כל ופורצת גבולות, משל הן מבקשות להקיף את כל מעגל המדעים, ואת כל דורות הלוויתנים, ובני האדם... שהיו, הנם ושיהיו, לרבות כל המראות המקיפים והסובבים של אימפריה עלי אדמות, ובכל רחבי היקום. כדי להוציא ספר אדיר מתחת ידיך חייב אתה לבחור לך נושא אדיר

הרמן מלוויל, מובי דיק (עמ' 440, תרגום אהרון אמיר, 1982)

שלושתם רודפים אחרי מטרות בלתי אפשריות. והמרדף הוא בבסיס הרוח והחוויה האנושית, הוא הכוח שמניע בני אדם לכבוש, לפתור, לגלות ולדעת הכל ב 365 מעלות, אם אפשר להשאיל את זה ממאיר אריאל. הוא יכול להוביל להישגים אדירים והירואיים אבל גם לטירוף חסר נחת, אלימות והרס. 

לי זה מזכיר חומר אלמותי אחר- האודה על האדם של סופוקלס, שיר של המקהלה במחזה אנטיגונה, המתאר את גדולת האדם ששולט בטבע, רודה בו לצרכיו, משכלל את הידע שלו והמצאותיו ומשפר את חייו, אבל באותו הזמן הוא חסר כל יכולת למול המוות והארעיות המוחלטת שלו. 

המרדף הוא המצב האנושי, והוא ניסיון נצחי שלא פוסק, כי בני אדם מטבעם לא יכולים אף פעם להגיע לשלם ולמוחלט:

שהרי כל דבר אנושי, הטוען לשלמות, ממילא הכרח שיהיה לוקה בחסר
וגם -
ישמרני האל מלהשלים דבר אי פעם, כל הספר הזה אינו אלא טיוטה...

הרמן מלוויל, מובי דיק
(עמ' 135 ועמ' 145, תרגום אהרון אמיר)

מובי דיק, אם ככה, הוא המסתורין הבלתי מובן של הקיום או מה שתמיד ישאר מעבר לתפיסה שלנו. ישמעאל ומלוויל לבסוף מקבלים את המצב האנושי הזה, שיש בו אפשרות לנשגב, אבל לעולם לא באופן שלם. אבל אחאב לא יכול לשאת את החוסר הזה, אז הוא נאחז בהסבר חלקי. ובעצם הוא אולי הדוג’ הכי קיצונית לכך, אבל כל אחד מאנשי הצוות שעל הפיקווד, למעט ישמעאל, אוחז בהסבר חלקי משלו. 

ומה יותר טוב מלוויתן לסמל את הסודות האינסופיים של היקום והקיום? הלוויתן, כל לוויתן, הוא הרי בלתי נתפס. ואם אחאב גורר את אנשי הפיקווד אחריו, מלוויל גורר אותנו הקוראים לנסות לפענח מהי המשמעות של הלוויתן הלבן. הוא מתעתע בנו כשמנכיח כמה וכמה משמעויות אפשריות, אבל לא בלעדיות. ואנחנו יכולים לצאת מהספר, כמו אחאב, עם מובי דיק מוחלט, או לחיות עם האפשרות הבלתי נתפסת של הלוויתן. עם מובי דיק ששוחה בין של משמעויות ולעולם נשאר גם חידה. 

כל לוויתן הוא בלתי נתפס. קרדיט תמונה: CANVA

 לא היה קל

יצאתי ממובי דיק בהתרוממות רוח. זה סיפור ענק, מסוג הסיפורים שגורמים לתחושת ריחוף ו’פיצוצים’ או התרחבות של הראש מרוב מידע. הספר עצמו מלא באבחנות יפיפיות וציטוטים חזקים, אין ספק שהוא משהו מיוחד מאוד. ויחד עם זאת, הוא ממש קשה לקריאה, בטח לקוראים בני זמננו. לי לא היה קל. מזה לא קל? היה מפרך, אבל שווה את זה. אם תוכלו, לכו על מובי דיק, מובטח לכם סיפור שיש בו התפעמות ורוח גדולה. 

קצת אקשן לסיום 

נפרד עם טאצ’ דרמתי בנוסח מובי דיק, סצנת ה- “תמות נפשי עם פלשתים” של אחאב. את הציטוט הפעם הבאתי באנגלית (שייקספירית) כי ככה הוא ממש רוקנרול:

Towards thee I roll, thou all-destroying but unconquering whale; to the last I grapple with thee; from hell’s heart I stab at thee; for hate’s sake I spit my last breath at thee. Sink all coffins and all hearses to one common pool! and since neither can be mine, let me then tow to pieces, while still chasing thee, though tied to thee, thou damned whale! Thus, I give up the spear

הרמן מלוויל, מובי דיק
(פרק 135, מהדורת ה e-book של פרויקט גוטנברג)

ואם זה עושה לכם חשק לקרוא את מובי דיק באנגלית, תוכלו למצוא את ה e-book המלא חינם מפרויקט גוטנברג. והנה הסצנה בכיכובו של גרגורי פק. צפו וכנסו לאווירה ולאפקטים משנות ה 50 (מפתיעים לטובה, נכון?)

גרגורי פק כקפטן אחאב, מובי דיק 1956 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

עוד פוסטים שיכולים לעניין אתכם

10 נקודות על "שעת אפס", אדם ורטה, ספיר סבח ומורדים אחרים וגם על סוד הקסם של חג פורים

אי אפשר לכתוב בלוג על הכוח של סיפורים בלי לדבר על בראשית - סיפור שעל אמת שינה את העולם. אז הנה כמה מילים על כאוס וסדר בבראשית ובחיים שלנו, על פי ג'ורדן פיטרסון ועם קצת תוספות משלי

וואו כמה שהסיפור הזה נגע בי "משכילה" הוא ספר הזכרונות של טארה וסטאובר, מילדותה, כבת להורים מורמונים אדוקים אי שם בהרי איידהו ועד דוקטורט בקיימבריגד'. סיפור שיש בו המון... כנסו כנסו

10 נקודות על "שעת אפס", אדם ורטה, ספיר סבח ומורדים אחרים וגם על סוד הקסם של חג פורים

אי אפשר לכתוב בלוג על הכוח של סיפורים בלי לדבר על בראשית - סיפור שעל אמת שינה את העולם. אז הנה כמה מילים על כאוס וסדר בבראשית ובחיים שלנו, על פי ג'ורדן פיטרסון ועם קצת תוספות משלי

קבלו את הפוסטים שלי למייל

ההרשמה מהווה הסכמה לקבלת דיוור מ "מה הסיפור"

תגובה אחת

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן