כאוס וסדר בסיפור בראשית

אי אפשר לכתוב בלוג על הכוח של סיפורים בלי לדבר על בראשית – סיפור שעל אמת שינה את העולם. אז הנה כמה מילים על כאוס וסדר בבראשית ובחיים שלנו, על פי ג’ורדן פיטרסון ועם קצת תוספות משלי

21 באוקטובר 2021
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

הי חברים, התגעגעתי ♥

בחודשים האחרונים יצאתי לפגרה מהבלוג והקמתי את הפודקסט החדש של מה הסיפור. שמחה לעדכן שהוא  עלה לרשת עם 5 פרקים ראשונים. תוכלו להאזין להם באפליקציה המועדפת עליכם וגם כאן בבלוג. אגב, פרקי הפודקסט על בראשית לא חופפים לפוסט. חלק מהנושאים קשורים אבל בגדול בפודקסט נגענו בזוויות אחרות של הסיפור. הקלטתי אותם עם אסף גמזו הנהדר ואני ממליצה לכם בחום להאזין. 

אז עכשיו כשיש לי פודקסט ועברתי את החופש הגדול, החגים, והידבקות משפחתית בקורונה באדיבות הגן של הקטנה שלי (כולנו בסדר טפו טפו), הגעתי סוף סוף לאוקטובר. ומה אני אגיד לכם, כנראה שצריך להגיע לגיל ושלב מסוים כדי להבין את סוד קסמו הנפלא של “אוקטובר שאחרי החגים”. חודש המנהלות והצ’קליסטים, זמן לעשות סדר בכל הבלאגאן שנצבר מהקיץ. מודה, הייתי זקוקה לו. אולי מהסיבה הזאת התמקדתי בכאוס וסדר בסיפור בראשית. נראה שאני מטלטלת כהוגן בין שניהם בשנתיים האחרונות. מה לא היה לי בהם? סגרים, בידודים, מלחמה, קורונה, שינוי תעסוקתי, יותר מדרמה רפואית אחת במשפחה, וטיפול בילדה הקטנה ובאמא המזדקנת שלי במקביל. אתם יודעים, כשהחיים נופלים עלינו, הם נופלים בצרורות. 

ומכאוס וסדר בחיים שלי לאלה שלפי ג’ורדן פיטרסון, סיפור בראשית עוסק בהם. אם עוד לא שמעתם עליו, פיטרסון הקנדי הוא פסיכולוג ואינטלקטואל שמרני שהפך לסוג של כוכב רשת. הפרשנות שלו לבראשית שזורה ברב המכר שלו “12 כללים לחיים”. ואפשר גם למצוא אותה בהרצאה המאוד מקיפה שלו בנושא ביוטיוב (האזנה מאתגרת אבל מתגמלת). ואם אתם לא עפים על פיטרסון בהקשרים אחרים, אני בכל זאת ממליצה לכם להיפתח לקריאה הזו, היא רחבה ועמוקה וכל כולה שיר הלל לסיפור העתיק ולבשורה הגדולה שלו. 

אסף גמזו מבית התפוצות ואני משוחחים על הבשורה הגדולה של סיפור בראשית בפודקסט של “מה הסיפור”:

Powered by RedCircle

Powered by RedCircle

Powered by RedCircle

בראשית עשה אלוהים קצת סדר בכאוס 

סיפורי בריאה תמיד מנסים לומר משהו מאוד בסיסי על המציאות. מעניין ואולי לא מפתיע לגלות שבין מיתוסים של בריאה מתרבויות ותקופות שונות יש הרבה קווי דמיון. ברבים מהם מתואר המצב שקדם לבריאת העולם, כמצב אחדותי, כאוטי, הרבה פעמים מיימי. ובריאת העולם כמעין תהליך פירוק של האחדותיות הראשונית הזאת. הפרדות ליסודות מגוונים ולצורות החיים השונות בעולם. זו כמובן גם נקודת המוצא של בראשית. לי היא מהדהדת התפתחות של עובר ברחם. פיטרסון התמקד בשני יסודות בולטים בה – כאוס וסדר. 

באמת תיאור הבריאה בבראשית (פרקים א-ב) הוא די טכני וענייני, סוג של “סידור העולם”, הפרדה לקטגוריות, יציקה לתבניות. יש בו משהו כמעט בירוקרטי, בטח לעומת מיתוסים נוטפי הדם שקדמו לו (ואם זה מעניין אתכם – הרחבנו בנושא הזה בפרק הפודקסט הראשון).

בְּרֵאשִׁית, בָּרָא אֱלֹהִים, אֵת הַשָּׁמַיִם, וְאֵת הָאָרֶץ. וְהָאָרֶץ, הָיְתָה תֹהוּ וָבֹהוּ, וְחֹשֶׁךְ, עַל-פְּנֵי תְהוֹם; וְרוּחַ אֱלֹהִים, מְרַחֶפֶת עַל-פְּנֵי הַמָּיִם.

בראשית פרק א, פסוקים א-ב

ג’ורדן פיטרסון. גם אם אתם לא בקטע שלו בהקשרים פוליטיים, לקריאה שלו את בראשית שווה לתת צ’אנס.

אלוהי הסדר ומפלצת הכאוס

בואו נדבר רגע על ה “תהום” שמופיעה בפסוק השני. כן, זאת מ “חושך על פני תהום”. חוקרי מקרא סבורים שהמקור אינו המילה העברית תהום, אלא “תיאמת”, שהיא דמות מה “אנומה אליש” – סיפור בריאה בבלי. המיתוס הקדום הזה היה נפוץ במספוטמיה (‘בין הנהרות’, סוג של עירק העתיקה), אותו המרחב שבו הפציע מאוחר יותר סיפור בראשית.  

ב “אנומה אליש” מסופר שלפני הכל היו בעולם שני ישויות אלוהיות דמויות נחשים או דרקוני מים. “תיאמת”, יישות נקבית ממים מלוחים. ו “אפסו” יישות זכרית ממים מתוקים. מהמפגש ביניהם נוצרו האלים הראשונים ובהשתלשלות מאבקים דרמטית, בסופו של דבר גם בני האדם. 

אז כבר בפסוק השני, סיפור בראשית מתפלמס עם האנומה אליש ובעצם בא לבשר משהו חדש. לא עוד קרבות רוויי דם וארוס בין אלים וילדיהם. בבראשית אלוהים פשוט עושה סדר, הוא גובר על הכאוס בעזרת המילה, ללא מאבק. וכל זה כבר בשני המשפטים הראשונים. בואו נגיד שיש לי מה ללמוד מהעורכים של ספר בראשית, אני וההקדמות שלי 🙂 

אגב, במיתוסים שונים מופיע ארכיטיפ דומה – גיבור אלוהי או אנושי שמייצג את הטוב, הצדק והסדר ונלחם במפלצת שזורעת כאוס. האחרונה זכתה בחקר המיתולוגיה לכינוי “מפלצת כאוס”. ומעניין להזכיר שגם השיוך של דמות המפלצתית ומזיקה לעולם הזוחלים חוזר במתוסים שונים של בריאה. ברבים בהם אפשר למצוא דמויות שכאלה בדמות נחש, לטאה או דרקון. כמובן שגם בבראשית עוד רגע יופי סוכן כאוס שכזה, הלא הוא הנחש. 

השמדת הלוויתן בידי אלוהים, תחריט של גוסטב דורה מהמאה ה 19

“השמדת הלוויתן”, תחריט של גוסטב דורה, 1865 המציג את השמדת הלוויתן המיתי בידי אלוהים כפי שמתואר בספר ישעיהו (הצבע לא במקור). 

הבריאה והיצירה נמצאות על קו התפר שבין הכאוס לסדר 

בבראשית אלוהים יצק סדר לכאוס, לא בניגוד מוחלט אליו אלא מתוכו ולתוכו, במגע עמו. גם לבני אדם יש את היכולת המופלאה הזאת להיות על קו התפר שבין סדר לכאוס. גם אנחנו נתקלים כל הזמן בפוטנציאל כאוטי ומסוגלים ליצור ממנו משהו חדש. ואנחנו יכולים לעשות זאת בזכות התודעה המפותחת שלנו. 

לא סתם אלוהי בראשית בורא בעזרת המילה שהיא הביטוי האולטימטיבי לתודעה האנושית, מה שמפריד ביננו לבין שאר בעלי החיים. מעשה הבריאה בבראשית מאופיין בסדר, במבניות, בדיבור – התודעה האנושית מכילה את כל האיכויות האלה באופן עמוק, היא פלאית, נסית ובאמת “בצלם האל”. 

בקיצור, פיטרסון סבור שסיפור בראשית מנסה לחבר בין “הכוח המופשט”, האלוהי, הבורא והיוצר, לבין התודעה האנושית. 

המבנה המקיף את אלוהים והפמליה שלו נראה כמוח אנושי. הוא יוצר חיבור בין הבריאה, האלוהות והתודעה. “בריאת האדם”, מיכאלנג’לו. 

המשימה: לשמור על סדר מבלי לאבד מגע עם הכאוס

הכאוס הוא המרחב של אי הוודאות, של הבלתי צפוי והמסתורי והמקור של האסונות והנזקים הפתאומייםמצד שני, הוא גם מקור כל הרעיונות, היצירה והאפשרות עצמה. אמנם יש בו פוטנציאל להרס, אבל גם לגילוי של ידע חדש ואינסופי. 

הסדר הוא שדה הוודאות והכללים, המרחב של כל מה שניתן להבין ולצפות. כיון שכך הוא מאפשר שיתוף פעולה, צמיחה ושגשוג. אבל ללא חומרי הגלם של הכאוס, הסדר נטול חיות. 

אם זה נשמע לכם ערטילאי מדי, פיטרסון מסביר שבמציאות אנחנו דווקא מבינים את שני האלמנטים האלה בצורה די אינטואטיבית. למשל כשאומרים שמישהו צריך ‘לממש את הפוטנציאל’, בעצם מכירים בקיום של איזו איכות חסרת צורה, אפשרית, שגלומה בו. 

אפשר לומר שאנחנו גם מבינים בטבעיות את הצורך באיזון בין סדר לכאוס ויוצרים כל הזמן מערכות כאלה. קחו לדוג’ את eBay. על פניו הרעיון המהפכני של eBay יכל להסתיים בזה שמישהו ישלח לי זבל ואני אקבל אותו ואבטל את החיוב. אבל בניגוד לחששות בתחילת הדרך, בפועל נוצרה שם מערכת חדשה של מסחר, מציאות חדשה המבוססת על רמה גבוהה של אמון ושיתוף פעולה. זו בדיוק היכולת האנושית לפעול בצורה מורכבת, מעבר לאינטרסים המיידיים כדי לממש רצונות ולהתפתח. 

למערכת כמו eBay יש פוטנציאל כאוטי גדול, היא בנויה כולה על הנחת אמון. המקור של הנחת האמון הוא תודעתי, הוא רק אפשרי, אבל מרגע שההנחה מתקיימת בתודעה היא הופכת את העסקה למציאות ממש. אם מישהו ישבור את האמון, נניח ישלח לי זבל, הוא משנה את כל המציאות של העסקה בעבר בהווה ובעתיד. לא לחינם, אומר פיטרסון, בגידה היא גורם הכאוס האולטימטיבי. כשהיא מגיחה לפתע, הכל קורס, כי היא משנה את הוודאות במערכת קיימת בדיעבד, בעבר בהווה ובעתיד. מקריסה את הכל חזרה לאותו מרחב פוטנציאל כאוטי שמתוכו הכל הגיע.

כדי ליצור, להתקדם ולחיות חיים טובים אנו זקוקים לאיזון בין שני היסודות. כל נסיגה לאחת הקצוות מזיקה. ברור שכאוס קיצוני הוא יותר מדי עבורנו, הוא לא מאפשר תפקוד. חייבים מידה מסוימת של סדר, היכולת לצפות את תוצאות מעשינו מאפשרת לפעול יחד כחברה. אבל גם הסדר דורש מידה ואיזון. סדר מוגזם הוא עריצות, ניוון, חנק ודיכוי. ולכן אנחנו מוכרחים לשמור על המגע גם עם הכאוס. עם המרחב האינסופי של היצירה, הפוטנציאל והמקור לצמיחה שלנו. 

בקיצור כדאי לשמור על סדר, אבל לא לאבד מגע עם האנרגיה של הכאוס וזאת, מסביר פיטרסון, משימה לא פשוטה שצריך לחתור אליה ברמה האישית והחברתית. התרבות צריכה לייצר סדר, אבל חשוב לשים לב, לשמור עליה שלא תהפוך עריצה מדי. זו משימה שדורשת עירנות כי כל מבנה תרבותי מקבע את הפרט לתוך תבניות ומוסכמות חברתיות ומטבעו מגביל מאוד את האפשרויות והפוטנציאל שבנו. ב “12 כללים לחיים” פיטרסון מציג את הנוסחה שלו להשגת האיזון הזה.

תמונת פיסול כלי מחימר

ליצור סדר מבלי לאבד מגע עם הכאוס. קרדיט: CANVA

אֶל-הָאִשָּׁה אָמַר, הַרְבָּה אַרְבֶּה עִצְּבוֹנֵךְ וְהֵרֹנֵךְ--בְּעֶצֶב, תֵּלְדִי בָנִים; וְאֶל-אִישֵׁךְ, תְּשׁוּקָתֵךְ, וְהוּא, יִמְשָׁל-בָּךְ. וּלְאָדָם אָמַר...אֲרוּרָה הָאֲדָמָה, בַּעֲבוּרֶךָ, בְּעִצָּבוֹן תֹּאכְלֶנָּה, כֹּל יְמֵי חַיֶּיךָ. וְקוֹץ וְדַרְדַּר, תַּצְמִיחַ לָךְ; וְאָכַלְתָּ, אֶת-עֵשֶׂב הַשָּׂדֶה. בְּזֵעַת אַפֶּיךָ, תֹּאכַל לֶחֶם, עַד שׁוּבְךָ אֶל-הָאֲדָמָה, כִּי מִמֶּנָּה לֻקָּחְתָּ: כִּי-עָפָר אַתָּה, וְאֶל-עָפָר תָּשׁוּב.

בראשית פרק ג, פסוקים טז-יט

הנחש תמיד בא וזו הטרגדיה של הקיום האנושי

אסונות זורעי כאוס מתפרצים לחיינו כל הזמן, מונחתים עלינו, טורפים את כל הכללים ומעצימים אי הוודאות. זו הטרגיות של הקיום האנושי – בכל גן עדן, מתישהו תמיד יגיח הנחש. ומכל גן עדן בסופו של דבר אנחנו מגורשים. החל מהרחם שסיפק כל צרכנו ופתאום מתכווץ ומגרש אותנו החוצה, דרך כל אסון שנופל עלינו, ועד המוות. 

אז בעצם העונש של אדם וחווה בעקבות האכילה מעץ הדעת הוא ארכיטיפ לסבל האנושי. הוא מתאר את סבלות הקיום – צער הלידה, עול הפרנסה, דיכוי בידי חזקים יותר (“והוא ישלוט בך”) וכמובן המוות. העונש הזה של “בזיעת אפך”, הוא מציאות בסיסית בקיום שלנו. כל הישג משמעותי בחיי אדם, כרוך במאמץ, בשליטה על הדחפים המיידיים, בויתור על מימוש הרצונות של הרגע הזה, כדי להשיג משהו גדול יותר בהמשך. כך מגדלים תבואה או ילדים, כך חוסכים כסף וכך גם שומרים על גוף בריא.   

הסבל גם הוא קשור בהתפתחות התודעה. מרגע שעברנו טרנספורמציה מהחייתי לאנושי, הפכנו ל “יודעי טוב ורע”. הסבל נובע מהמפגש עם הרוע, יותר מאשר מטרגדיות טבעיות. בני אדם יכולים להשתקם מנזק שנגרם מאסונות טבע הרבה יותר מהר מנזק שנוצר ממפגש עם רוע האנושי. הפגיעות מהרוע, מסביר פיטרסון גם מהניסיון שלו כפסיכולוג, הם אלה שממש שוברות ומשנות אנשים. והמפגש הזה עם הרוע גם הוא חלק מהקיום האנושי. 

בגן העדן של ילדות

מבלי להתעמק בכך, תמיד ראיתי את הגירוש מגן העדן כסמל להתבגרות, למהלך החיים של כל אדם. כמובן שיש בסיפור גם את הסמליות הזאת, קשה לפספס אותה. אבל פיטרסון מרחיב ומעמיק את ההבנה של הסיפור ברמה הכלל אנושית ומסביר שהגירוש הוא בעצם סיפור הטרנספורמציה של התודעה האנושית. המעבר למציאות הארצית כרוך בסבל, אבל גם העניק לנו עולם שבו יש מקום להתפתחות ולחוויה של משמעות. 

פיטרסון סבור שכבני אדם אנחנו לא בנויים לחיים מלאים בגן עדן. לו היה לנו מיד כל מה שרצינו, לא היינו יכולים לשאת זאת והיינו מאבדים טעם. מצד שני, אנחנו גם לא יכולים לשאת יותר מדי כאוס, אי וודאות קיצונית תוביל לפאניקה מוחלטת. אחרי התפתחות התודעה, הפכנו יודעי סבל מסוג שלא הכרנו קודם, אבל גם קבלנו את היכולת לחדש, להתקדם ולתקן בעולם.

התנועה הזאת קדימה, זו שמייצרת חוויה של משמעות, מאפיינת את האנושות בצורה מאוד עמוקה. בני אדם חשים תמיד בפער בין הרצוי למצוי, רוצים להתקדם לעבר הרצוי וסבורים שעליהם להשתפר. תחושת החסר הזאת דוחפת את האנושות קדימה. 

ומה הקשר של כל זה לעירום המפורסם שאדם וחווה נעשו פתאום מודעים לו? פיטרסון מספר שתהה כמה שנים בעניין הזה. מובן שרבים מחברים את זה למיניות וזה מתיישב יפה עם קריאת הגירוש כמהלך התבגרות (נחש מוביל ומפתה, מרידה בחוקים של ‘אלוהים האב’, גילוי מיניות וכו’). גם פיטרסון אומר שסביר שיש בסיפור את המרכיבים האלה, אבל האופן שבו הוא מבין את העירום הוא אחר (ומעניין יותר בעיני). מבחינתו ‘העירום המובך הזה של אדם וחווה’ לא מהדהד ארוס, אלא דווקא מזכיר את החלומות הנפוצים האלה שבהם אנו מגלים עצמנו פתאום עירומים לעיני כל. וכידוע אלה לא חלומות אירוטיים, הם קשורים בפחד להיחשף. הבושה היא הפחד שהחולשות והפגיעות שלנו יראו לעיני כל ושאחרים לא יקבלו אותנו, היא דורשת תודעה מפותחת. עצם היכולת לחוש בושה מעידה על רמה גבוהה של רפלקסיה. זו בעצם היכולת לצאת מנקודת המבט שלנו ולהבין איך אנו עשויים להיראות בעיני אחרים.

עוד מישהו שכתב שאי אפשר לעקוף את העונש הזה “שבזיעת אפך”. “שיר הקומבינה”, מאיר אריאל. 

בצלם 

אחד הדברים הגדולים והמהפכנים שסיפור בראשית תרם לעולם הוא הרעיון שהאדם נברא בצלם האל. זהו רעיון שעשוי להיראות היום מובן מאליו, אבל הוא ממש לא כזה. במיתולוגיה היוונית למשל, האלים משתעשעים בבני האדם ככלי משחק. בבראשית הם המטרה של העולם, נזר הבריאה ונבראים בצלם האל. המשמעות של רעיון כזה היא שבאדם, בכל אדם, גם בבזויים שבבני האדם, יש משהו נשגב, אלוהי. בשורה כזאת מחייבת מידה של זהירות ומחוייבות לכבוד האדם ולחייו. פיטרסון מסביר, (וקל להסכים איתו) שהבשורה הזאת נמצאת בבסיס השיטות המשפטיות בארצות התרבות היודו-נוצרית.  

הטענה של השטן והמעשה הדתי או צדק לעומת משמעות 

ב “פאוסט” של גיתה, מפיסטופולוס (השטן) טען טענה בסיסית ששותפים לה, לפי פיטרסון, גם יורי המונים (=צעירים במערב ש ‘מתפלפים’ ויוצאים לירות בהמון חף מפשע). המסקנה שלהם היא שיש כל כך הרבה סבל בעולם שמוטב שלא יתקיים כלל, מוטב לא לחיות. להבדיל, זהו גם הלך המחשבה של מי ששרויים במצולות הדיכאון, שהוא הגהינום בעולם הזה. דיכאון הוא משבר רוחני של משמעות ולאו דווקא נובע מסבלות הקיום בפני עצמם. 

סיפור בראשית, מסביר פיטרסון, מעניק משמעות לסבל הקיומי. המסר שמהדהד בו הוא האפשרות לאינטגרציה – יכולת לחיות בעולם הזה עם הסבל שבו, עם החולשות והמגבלות שלנו ועם הסופיות ועדיין לבחור לעשות טוב.  וזה לדעתו גם כל הקטע ביודו- נצרות. הבחירה להאמין בטוב ולעשות טוב בעולם שיש בו גם רע היא המעשה הדתי העמוק והיא בחירה שיש בה אומץ. 

נכון שזו נקודה יפה?

ומה עם האיזון שבין שמרנות לקדמה?

בקריאה של סיפור בראשית פיטרסון מדגים את הצד היפה של השמרנות. ואני אומרת את זה בתור מי שאינה שמרנית. יש לו יכולת מאוד יפה לראות את הערך הנצחי שגלום ברעיונות העתיקים האלה. לפעמים הקריאה שלו מרגישה קצת סוחפת ומהודקת מדי, כאילו לא מוכנה להשאיר מקום לספק, להכיר בערך של הסיפור אבל גם בחורים שבו או לערער על טיב היחסים שלנו איתו. זה לא ממש מפתיע כי מהי שמרנות עם לא המוטיבציה לשמור מבנים וערכים על כנם? הרצון והצורך לשמור על הסדר, היציבות וההמשכיות. 

נראה לי די ברור ששתי צורות המחשבה – שמרנות ו’פרוגרסיביות’ נחוצות ותורמות לעולם, הן מאזנות אחת את השניה. אולי אפשר גם להקביל אותן לכוחות כאוס וסדר, או בטרמינולוגיה סוציו-פוליטית לראות את האוחזים בהן כסוכני שינוי למול סוכני שימור. וכמו שפיטרסון מסביר בעניין סדר וכאוס, סביר שגם האיזון בין שמרנות ל’פרוגרסיביות’ יכול להוביל לתנועה מיטבית קדימה, בקצב ובזמן שמותאמים לתקופה, ובלי המחירים של הטלטלות בין הקצוות. 

קשה לפגוש חשיבה כזאת בתוך השיח הפוליטי השגור והצר שלרוב נראה לי כמו ‘מבט על קרב מתוך הזירה הקטנה’, בלי יכולת להתבונן בה מלמעלה. רוב ‘האנשים הפוליטיים’ שאני מכירה נוטים להגביל עצמם לצד אחד של המפה ומתקשים לראות ערך ותועלת כלשהי בצד השני. 

לטעמי פיטרסון, עם כל העומק ורוחב היריעה שלו, גם לוקה בזה קצת. אפשר להבחין בחיסרון הזה גם בקריאה הרחבה והיפה שלו לסיפור בראשית. פיטרסון מתעלם כליל מהיבטים עמוקים של דיכוי האישה והנשיות בסיפור. זה לא שהוא בחר לא להתמקד בהם כי עוסק בהיבטים אחרים, הוא מבטל אותם בצורה די מוגזמת ומיתממת בעיני. ברור שזה חלק מאג’נדה רחבה יותר שלו ביחס להיסטוריה של דיכוי נשים (שהוא כלל לא מכיר בה כדיכוי של קבוצה ספציפית). 

הטיעונים שלו על פמיניזם לוהטים ביוטיוב, צפיתי בכמה מהם והרגשתי שלפחות בנושא הזה, הוא מונע יותר מהרגש השמרני הבסיסי של בהלה משינוי (=פחד לבוא במגע עם הכאוס?), ופחות מלוגיקה צרופה.  

זהו להיום. ועד לפעם הבאה, נסו לשמור על הסדר אבל גם לפתוח את הלב לקצת כאוס. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

עוד פוסטים שיכולים לעניין אתכם

10 נקודות על "שעת אפס", אדם ורטה, ספיר סבח ומורדים אחרים וגם על סוד הקסם של חג פורים

"כדי להוציא ספר אדיר מתחת ידיך חייב אתה לבחור לך נושא אדיר" הרמן מלוויל כתב את השורות האלה, ואת מובי דיק, סיפור אדיר על נושא אדיר. אבל מהו בדיוק הנושא? ומה הסיפור של הלוויתן הלבן?

וואו כמה שהסיפור הזה נגע בי "משכילה" הוא ספר הזכרונות של טארה וסטאובר, מילדותה, כבת להורים מורמונים אדוקים אי שם בהרי איידהו ועד דוקטורט בקיימבריגד'. סיפור שיש בו המון... כנסו כנסו

10 נקודות על "שעת אפס", אדם ורטה, ספיר סבח ומורדים אחרים וגם על סוד הקסם של חג פורים

"כדי להוציא ספר אדיר מתחת ידיך חייב אתה לבחור לך נושא אדיר" הרמן מלוויל כתב את השורות האלה, ואת מובי דיק, סיפור אדיר על נושא אדיר. אבל מהו בדיוק הנושא? ומה הסיפור של הלוויתן הלבן?

קבלו את הפוסטים שלי למייל

ההרשמה מהווה הסכמה לקבלת דיוור מ "מה הסיפור"

2 תגובות

  1. הי טלי

    תתחדשי על הבלוג המרשים ותודה על הלינק ששלחת.

    מודה שעדיין לא הבנתי הכל עד הסוף, אבל הבנתי מהפוסט שלך הרבה יותר ממה שהצלחתי להבין מההרצאה שהזכרת. ניסיתי לצפות בה פעמיים (חבר שקרא את הספר המליץ) ולא החזקתי מעמד יותר מכמה דקות.

    ולגבי הביקורת שלך על פיטרסון בסוף, נדמה לי שהוא היה טוען שהנקודה שהוא שואף אליה היא נקודת האיזון. כנראה שכל צד יקרה את האיזון במקום אחר אבל כמו שכתבת בצדק ככה הם מאזנים אחד את השני.

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן