משכילה

וואו כמה שהסיפור הזה נגע בי. “משכילה” הוא סיפור חייה של טארה וסטאובר ומדובר בחתיכת סיפור מסע מילדותה באזור נידח באיידהו, כבת למשפחה מורמונית עם אידיאולוגיה אנטי ממסדית קיצונית ועד דוקטורט בקיימברידג’. סיפור על התבגרות, שמרנות, עזיבה ומעל לכל סיפור הכי אישי על השכלה.

18 במאי 2021
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Powered by RedCircle

Powered by RedCircle

הסופרת והמשוררת גילית חומסקי ואני נפגשנו לשוחח על “משכילה”. הצטרפו אלינו לשיחה של דתיה ודתל”שית על מורל”שית (=מורמונית לשעבר) בפודקסט של מה הסיפור.

גילוי נאות – קבלתי המלצה לקרוא את “משכילה” מהפסיכו’ שלי שלשמחתי היא מהסוג שמשתתף בצורה פעילה בשיחה. ככה יצא שבאמצע שאני מלהגת על חיי בזום, היא פתאום אמרה “אה, שכחתי להגיד לך, יש ספר שאת צריכה לקרוא, הוא לא קל, קוראים לו… משכילה”.

ורגע לפני הסיפור עצמו, עוד אנקדוטה קטנה במסביב  – זה הספר הראשון שקראתי בטלפון אחרי שנים שחשבתי שאין מצב שאוותר על הנייר. מתה על נייר, על הריח שלו, הממשיות שלו. אוהבת במיוחד ספרים מפוארים עם כריכה קשה, ישנים ומצהיבים עם כתמי קפה. בשנים האחרונות שקלתי שוב ושוב אם לנסות לקרוא ספר דיגיטלי ובכל פעם ויתרתי על זה. יצא לי להאזין לגרסאות אודיו של ספרי עיון, אבל את הסיפורים רציתי על נייר. אפילו כשהבועז שלי קנה קינדל לפני כמה שנים והלך לו טוב, אני עדיין לא הסכמתי לנסות. ואז הגיע הסגר השני של 2020 + ההמלצה של הפסיכו’. ו… ממש לא היה בא לי לחכות עד שיפתחו חנויות או יגיע משלוח, אז החלטתי לתת צ’אנס לטלפון.

ושמעו… זה פשוט עובד. מזה עובד? זה עובד מעולה וזה מהיר. אין מה לעשות, קריאה של ‘באלקים’ קטנים של טקסט, כמו שקוראים בטלפון, פשוט רצה מהר ובקלות. והטלפון  מחובר לגוף והולך איתי לכל מקום (כן, לא שיא האלגנטי להודות בזה, אבל זאת האמת), אז מאז מסתבר שככה אפשר לטרוף ספרים בצ’יק, קצת בהמתנה לרופא, קצת בתור לדואר, בשירותים, לפני השינה, בעבודה, בנהיגה. טוב נו, לא באמת בנהיגה. 

ולעניין שלשמו התכנסנו –

הכירו את הוטסאוברים

טארה נולדה להורים מורמונים ‘שורדים’ (survivalists) . כן, אלה עם הבונקרים, שאולי נתקלתם בהם באיזה דוקו סטייל ערוץ 8. חברה שמבלים את חייהם בהכנות תמידיות ליום הדין. איך מתכוננים? משמרים מלא אפרסקים ובגדול אוגרים אוכל, נשק, דלק, אמצעים לטיהור מים וכאלה.  

המשפחה של טארה הארד קור, גם ביחס למשפחות מורמוניות אחרות שבקטע של אחרית הימים. ההורים שלה מתייחסים בזלזול ל ‘mainstream mormons’ שנתפסים בעיניהם כלא דבקים מספיק וחמור מכך כמתרפסים בפני הממסד והחברה הכללית. הבנתם את הוייב. 

הוסטאוברים חיים עד היום על פסגת באק, פסגת הר יפיפיה ומבודדת בהרי איידהו. בילדותה של טארה, אבא שלה ניהל מגרש גרוטאות שפירנס את המשפחה. הילדים עבדו אתו במגרש מגילאים צעירים בתנאים מסוכנים וקשים. המשפחה חיה בבידוד מוחלט מהסביבה – טארה ושאר הילדים למדו ב ‘חינוך ביתי’, מושג שבמקרה שלהם לא אומר הרבה. הלימודים, אפילו הבסיסיים ביותר כמו קרוא וכתוב, היו תלויים ביוזמה ובמוטיבציה של הילדים עצמם. 

ההורים לא מאמינים ברפואה מערבית. האם, הרבליסטית ומיילדת מוכשרת, טפלה בהם כשחלו או נפצעו. ההתנגדות לקבלת טיפול רפואי בבי”ח, אפילו במקרי חירום, גבתה מבני המשפחה מחירים בריאותיים קשים. אפילו תעודות לידה לא היו להם, סמל מובהק לניתוק שלהם ממוסדות המדינה והחברה הכללית.

אמריקה הכפרית, אי שם בהרי איידהו. קרדיט: CANVA

ההסתגרות אינה מקרית. אבא של טארה הוא איש דתי אדוק וחשדן מאוד כלפי הממסד על כל זרועותיו. מבחינתו בתי הספר, בתי החולים והרופאים, כל זרועות המדינה והחברה הכללית הם מזימה אחת גדולה שנועדה להשחית את ילדיו, להרחיק אותם מהאל ומהאמונה ולכן יש להימנע מהם בכל מחיר. ויותר מכך – מבחינתו הכוח האינסופי של המדינה, מאיים לא רק על צורת החיים והערכים שלו, אלא גם ממש על החיים עצמם.

במאמר מוסגר – טארה מזכירה את מאורעות רובי רידג’ כנקודת שבר שהעמיקה את הפחד של אבא שלה מהשלטונות. מבלי להיכנס לפרטים, בגדול מדובר בפרשיה של עימות בין ה FBI למשפ’ וויבר, משפחה מורמונית שחיה ממש סמוך למשפ’ וסטאובר, על פסגת הר משלה. העימות הסתיים בירי והרג של ויקי וויבר, אם המשפחה שנורתה בעודה מחזיקה בידיים את בנה התינוק, בנה בן ה 14, וסוכן פדרלי. זה סיפור אמיתי, כואב, שמדמם עד היום בלב השמרנות האמריקאית. מעניין לדבר עליו מתישהו ואולי עוד אקדיש לו פוסט בהמשך… 

הספר “משכילה” מחולק לשני חלקים. החלק הראשון מתאר את ילדותה של טארה, עד גיל 17 שבו היא עוזבת את הבית. החלק השני מתאר את המפגש עם העולם הגדול ובעצם את חייה עד כתיבת הספר בגיל 31.

זכרונות ילדות

טארה מתארת בפשטות וטבעיות ילדות שרצופה באלימות והזנחה קשה, לצד נופים קסומים והווי משפחתי שהיה בו גם מידה של חום, הנאה וכן… גם חן מסוים. פעם עשיתי קורס נקודת מפנה אצל המאמנת נטאלי בן דוד וזכור לי דימוי שלה למציאות הילדית עד היום. נטאלי תארה את הילדים כחיים בתוך ‘אקווריום’ שמורכב מתפיסות העולם, הרגשות והיכולות של הוריהם (או ככה לפחות אני זוכרת את דבריה).  הדימוי הזה של האקווריום, של הילדים שתחומים בגבולות המציאות התודעתית והמעשית של הוריהם, קפץ לי כשקראתי את הפרקים האלה. פרקים שחוסר האונים הילדי ממש זועק מתוכם. 

גם הכתיבה, בחלק הזה, שומרת על איזו נקודת מבט ילדית שפשוט מקבלת את העולם שסביבה כמו שהוא. טארה מתארת מציאות שאנחנו מבינים כקיצונית, הזויה ומסוכנת, אבל היא מספרת אותה באיזה שוויון נפש ששמור לילדות. עבורה זו פשוט המציאות היחידה, זה מה שיש ומה שטבעי וזהו.

“משכילה” בתרגום לעברית ובהוצאת שוקן. אחרי הספר הדיגיטלי קניתי גם עותק פיזי שיהיה בבית. 

עזיבה

כמו כל סיפורי ההתבגרות, גם זה סיפור איטי והדרגתי של התפכחות וגיבוש זהות עצמאית. וכמו הרבה סיפורי מסע של גיבורים שעזבו את הבית, גם לטארה נראה שאין ברירה אלא לעזוב. אבא שלה הולך ומקצין והקשר המעורער שלו עם המציאות גובה מחירים שהולכים וגדלים. הוא גורם לפציעה קשה ופגיעה מוחית חמורה של שון, אחד האחים. שון מצידו, נעשה אלים ומתעלל בטארה. 

ככל שטארה עצמה גדלה מילדה לנערה, ההתעללות מחריפה עד שבגיל 17 העניינים מגיעים לנקודת רתיחה, טארה מבינה שיש חשש לחייה ונאלצת לעזוב. היא מוצאת פתח מילוט בדמות לימודים באוניברסיטה מורמונית בסולט לייק סיטי, במלגה כמובן.

כמובן שיש פער גדול בין העזיבה הפיזית לזו התודעתית. האחרונה הרבה יותר הדרגתית, מלאת סתירות פנימיות ונפרשת לאורך שנים רבות. וכמו רוב העוזבים, גם טארה לא מבינה בראשית דרכה, כמה רחוק תגיע. אין לה עדיין כלים להבין את זה. המפגש שלה עם העולם הגדול מטלטל כי הוא מנפץ בהדרגה לא רק את מה שידעה אודותיו, אלא גם את מה שידעה על הבית. 

טארה נחשפת למידע שמאלץ אותה להטיל ספק באמיתות של הבית. בעקבות דלקת גרון קשה, בלית ברירה ומתוך חולשה היא מסכימה לקבל אנטיביוטיקה ומגלה למרבה ההפתעה שהחלימה ולא קרה שום אסון נגלה לעין. בשיעור באוניברסיטה, היא מגלה לראשונה לא רק את המילה שואה, אלא גם שבאמת הייתה שואה. היא מבינה לראשונה למי מתכוונים כשאומרים “אירופאים” ושומעת סיפור אחר לגמרי מזה שהכירה על המאבק של התנועה האפרו- אמריקאית לזכויות אזרח (בבית שמעה שלשחורים היה דווקא טוב יותר בתקופת העבדות). היא מגלה מושגים כמו “גזענות” או “שוביניזם”. מונחים שמאפשרים לה לשים אצבע על תופעות שקשה להבחין בהן, בלי שפה ומילים שיתארו אותן. ובשיעור מבוא בפסיכולוגיה היא נתקלת במונח “מניה דיפרסיה”, פתאום יש שם להתנהגויות חסרות הפשר של אבא שלה, אלה שצבעו את ילדותה.  

טארה צריכה להתגבר על מכשולים חיצוניים ופנימיים. היא נדרשת להשלים פערי ידע אדירים, להתגבר על הבדידות, על מצוקה כלכלית ומנגד לשחרר את המכשולים התודעתיים שלה – להסכים לקבל טיפול שיניים, לשחרר את הרתיעה מ ‘נשים מודרניות לא צנועות’, להיפתח ולהתחבר אל חבריה ללימודים ולבנות את הביטחון והאמונה ביכולת האקדמית שהסביבה אומרת שיש לה. 

על אף כל המגבלות, היא באמת מגיעה רחוק, מ BA כללי (כנהוג בארה”ב) מאוניברסיטה מורמונית קטנה ועד PHD בהיסטוריה אינטלקטואלית מקיימברידג’. אה וכן אחרי הדוקטורט היא גם כתבה את “משכילה” שהפך לרב מכר עולמי.

בגיל 17 טארה וסטאובר עזבה את הבית, עשור לאחר מכן השלימה את העזיבה התודעתית. קרדיט: CANVA

געגוע

הספר לא מסתיים בהישגים, אלא דווקא בנתק, בכאב ובגעגוע. בפרקים מכמירי לב היא מתארת איך איימו ההורים וחלק מהאחים לנתק עמה קשר, אלא אם תעמוד בתנאים שהאישה הבוגרת שהיא לא מוכנה לעמוד בהם. תנאים שדורשים ממנה לחזור מרצון לדינמיקה של גיל 17, לקורבנות ולשיתוף פעולה עם ההכחשה המשפחתית של ההתעללות. 

אבל טארה כבר אינה הנערה שהייתה בגיל 17 היא מקבלת החלטה שלא להיכנע לתנאים הללו, גם במחיר אובדן הקשר עם המשפחה. הדרך להחלטה לא הייתה קלה, טארה התמודדה עם תחושות אשמה, בלבול, ספק ופקפוק עצמי שהלכו ופחתו. בסוף הספר כבר ניכר (וההרגשה הזאת רק מתחזקת בראיונות מאוחרים יותר) שטארה שלמה מאוד עם ההחלטה שלה ויחד עם זאת היא מותירה אותה עם כאב וגעגוע. 

הרבה עוזבים מתאים תחושות של געגוע, לא רק למשפחה עצמה, אלא גם לעצם תחושת השייכות הטבעית לסביבה הראשונית. תחושה שעוזבים, מסוגה של טארה, לא יכולים לחזור אליה. למהגרים למיניהם (תרבותיים או מדיניים) יש זהות מורכבת ומפוצלת, גם כשהם נטמעים בהצלחה בחברת היעד, הם לא מרגישים לגמרי שייכים, לא לפה ולא לשם. באחד הראיונות שלה, טארה מתארת איך בפגישות עם מורמונים היום, היא מרגישה לגמרי זרה ולא מורמונית. אבל למול המראיין שלה (ג’פרי גולדברג ה ‘עיתונאי- דמוקרטי- יהודי – ניו-יורקרי’) היא מרגישה סופר מורמונית.

והנה הקטע – זה לא עוד אמירה על פוליטיקה של זהויות. בחיים של טארה, המשמעות של זה היא אישית, הכי אישית. נכון, הקשר של טארה עם הוריה נותק לא בגלל הפערים החברתיים ביניהם, אלא בגלל שהם לא הסכימו לשחרר את קשרי ההתעללות המשפחתיים ובחרו להגן על בנם המתעלל במקום על טארה. אבל גם בלי הדינמיקה העגומה הזאת, פעורה ביניהם כבר תהום של זרות (וזה ניכר בפרקים שבהם הקשר עדיין לא ניתק לגמרי). טארה עצמה הפנימה מבט זר על בני משפחתה וגם עבורם היא כבר זרה ולא שייכת למרחב שלהם. 

בחלק הראשון של הספר, היא מתארת איך באחת מהמתקפות האלימות של שון עליה, אמא שלה התביישה כי טיילר, האח הגדול שעזב את הבית (ראשון, לפני טארה), ראה את המכות. אפילו בעיני אמא שלו, טיילור שעזב וחי מספיק זמן ‘בחוץ’ ולמד באוניברסיטה, הוא כבר זר ושייך לחברה אחרת. ומשום כך היא נבוכה שהוא נחשף ‘לסודות’ שלהם. הפערים לא מאפשרים יותר מפגש טבעי וראשוני ביניהם.

טארה וסטאובר. קרדיט: נתן דביר. 

אחד הדברים היפים בספר, הוא המאמץ של טארה  לתאר את בני המשפחה בהגינות ומתוך אמפתיה.  היא מציגה דמויות עגולות ומנסה (אם כי מודעת למגבלות נקודת המבט שלה) להבחין גם בצד שלהם בסיפור – על ההיגיון הפנימי, המניעים והנסיבות המקילות שבו. 

בבית שעל פסגת באק, פגעו בטארה פגיעות חמורות, אבל לצד האלימות וההתנכרות היא זכתה גם לאהבה והכרה מסוימת מהוריה ואחיה. וכך נפרשת בפנינו המורכבות של מערכות מתעללות. האהבה, והחלקים הטובים, אומרת טארה בראיון לאופרה ווינפרי (שמצורף למטה), גם הם אמיתיים ולכן קשה לצאת. פיזית היא עזבה את הבית בלית ברירה, באבחה אחת,  את הפרידה התודעתית היה לה הרבה יותר קשה לגבש.

ממש לקראת הסיום, טארה מספרת איך ניסתה, אחרי הכל, להציע לאמה מפגש והאם סרבה להגיע בניגוד לרצון האב. אפשר לתהות למה טארה בכלל ניסתה להיפגש? אפילו אחרי שהתפכחה מאשליות רבות שהיו לה, לא רק אודות האב והאח שון, אלא גם אודות האם והאחות, מה פשר הגעגוע? למה אחרי כל מה שעשו לה בני משפחתה היא עדיין מתגעגעת אליהם בכל יום ועדיין רוצה לקוות שמתישהו קשר ביניהם יתאפשר שוב. זאת אומרת, מבלי שהיא תצטרך ‘להודות’ שאחז בה השטן, שתיאורי הילדות שלה פחות מדויקים מאלה של שאר בני המשפחה, שההתעללות לא הייתה וכו’

טארה עצמה מתייחסת אל הרצון שלה באהבת ובקרבת בני המשפחה כברור מאליו. ואת הרצון הזה צריך להבין נכון, זהו לא רצון נואש. בסיום הספר ברור לנו שטארה לא זקוקה לקבלה ולהכרה מאמא שלה כדי לאשר לעצמה שהיא בסדר או שספרה את האמת (או כמה מהאמת שאדם יכול לתפוס בכנות, מנקודת המבט שלו). טארה כבר יודעת לאשר את זה לעצמה (רוב הזמן). בכל זאת היא הושיטה יד לאם והשאירה פתח לתקווה, אפילו שכבר הייתה בספק רב לגבי מה שיכול לצאת ממנו.

 היא יכלה להושיט יד בתנאים שלה ולקבל גם אפשרות של סירוב, כי כבר הייתה חזקה מספיק. כי כבר יכלה להחזיק יחד גם את הרצון שלה בקבלה ואהבת אם, גם את הסירוב האפשרי וגם את האישור העצמי, הבטחון והשלום שלה עם עצמה ועם הבחירות שעשתה.

טארה גדלה להיות אישה עוצמתית שבחרה ובוחרת בחיים הנוכחיים שלה, במקומות שמאפשרים לה מרחב וחופש לבטא את הרצונות והיכולות שלה. ואגב, היא גם לא מעריצה בצורה עיוורת את החברה החדשה שלה. נסיבות חייה חדדו את יכולת החשיבה העצמאית שלה, כעת היא יודעת להפנות אותם גם לסביבה הנוכחית. 

היא לא מתנכרת לילדות שלה, לא מכחישה ולא מייפה אותה. בראיונות היא מספרת שעד היום מאזינה למזמורים מורמונים ומתרגשת מהם (יש דתל”שים בקהל? אתם בטח ממש מבינים את הקטע הזה וגם – תנו כיף). בעבודת הדוקטורט שלה, טארה חקרה את הכתבים המורמונים שהכירה מילדותה. בחירה שאפשרה לה להישאר במגע עם המקורות הרוחניים מבית אבא, דרך משקפיים חדשות. 

לא כל המבוגרים מתבגרים עד הסוף וכנראה שבכולנו יש חלקים בוגרים יותר ופחות. נסיבות החיים של טארה אולי אלצו אותה להתבגר קצת יותר. והנה בסיום סיפור ההתבגרות שלה, נגלית אישה שחיה בשלום עם הזהות המורכבת שלה ובעלת יכולת אינטגרציה יוצאת דופן, יכולת לראות את הגם וגם, את המורכבות, את ריבוי הגוונים. יכולת לראות ולקחת, אפילו מילדותה המורכבת, גם את החיובי והיכולת לאהוב את בני משפחתה, להתגעגע אליהם ועדיין לבחור שלא להיות אתם בקשר בכל מחיר.

“אפשר לאהוב את המשפחה ועדיין לבחור להיפרד ממנה” טארה וסטאובר אצל אופרה ווינפרי

פינת התכלס: אז מה הסיפור? מה יש בו? איפה הכוח שלו? מה הופך אותו לחזק ונוגע? 

# התבגרות 

כבר אמרתי קודם – סיפור התבגרות. ככל שהבלוג יתפתח (מחזיקה אצבעות), תגלו שאני משוגעת על סיפורי התבגרות וחושבת שהם הסיפורים הכי הכי טובים וכיפיים. הם נוגעים בחווית חיים גדולה ובסיסית, במטאמורפוזה. לא רק המעבר הפלאי מילדות לבגרות, אלא גם כל אותם מסעות התבגרות קטנים יותר שאנו עוברים בכל גיל, ביחס למשהו או מישהו. 

# שמרנות

זה ספר מומלץ בטירוף לכל מי שגדלו בחברה ובבית שמרני כלשהו. הוא פורט יפה את צורת החשיבה, הדינמיקות, הפחדים והרטוריקה שמסתבר שהרבה ממנה משותף לכל השמרנים באשר הם. יהודים, מורמונים יו ניים איט. קראתי את הביקורת המעניינת של גילית חומסקי על הספר במקור ראשון, שהיטיבה לנסך את מה שהרגשתי בנושא זה כך:

"הצצה לעולמם של דתיים מדתות אחרות היא תמיד תרגיל מחשבתי נחמד. תזכורת לכמה מתוך מה שהרגילו אותנו להאמין שהוא מסורת ישראל סבא הוא לא יותר משמרנות אוניברסלית".

גילית חומסקי ב "הארץ"

ואני אומרת לכם – אם גדלתם באזורים שמרניים שכאלה, קראו את הספר. והוא יקרוץ לכם כמה קריצות שיעלו בכם לפעמים מחשבה ולפעמים חיוך. עד כמה שזה כאילו רחוק – משפחה מורמונית שמשמרת אפרסקים כל הקיץ לקראת גוג ומגוג, הרבה מזה מרגיש קרוב קרוב. הנה לדוג’ (ותסלחו לי שבחרתי אחת שלא מעלה חיוך) אמילי, ארוסתו של שון, מצדיקה כך את האלימות שלו:

"השטן מנסה לפתות אותו יותר מכל אחד אחר", אמרה אמילי. "בגלל הכישורים שלו, בגלל שהוא מאיים על השטן. זאת הסיבה שיש לו בעיות. בגלל שהוא צדיק"

מתוך "משכילה" , טארה וסטאובר

# עזיבה

ונגעתי בזה קודם – זהו גם סיפורם של העוזבים והוא מסופר פה ברגישות אין קץ. לעומת הקווים הגסים והפשוטים של תיאורי הילדות, תיאורי המפגש עם העולם החדש מלאים בניואנסים עדינים.

# השכלה

מעל לכל, זהו סיפור על כוחה של השכלה והוא מיוחד כל כך כי הוא מצייר את האופן שבו ידע והשכלה משנים את החיים של היחיד, או במקרה הזה היחידה. זה סיפור מאוד אישי על איך חשיפה לידע מאפשרת חופש בחירה רחב יותר, ואפשרויות חדשות במקומות שקודם היה נדמה לגיבורה שהם לא קיימים. וזה גם סיפור מאוד אישי שמדגים איך בורות ושליטה בידע יכולה לשרת ככלי לשליטה וכפיה, בתוך הבית ומחוץ לו.

"מה שמפריד ביני לבין אבא שלי הוא לא רק זמן או מרחק, אלא השינוי שחל באישיותי. אני לא הילדה שאבא שלי גידל, אבל הוא האבא שגידל אותה. אם יש רגע אחד שבו הסדק ביננו... היה פתאום רחב מכדי שנוכל לגשר עליו... זה הרגע באותו ליל חורף... הדרמה האמיתית... התרחשה כי לא הצלחתי לטפס מבעד למראה ולשלוח את עצמי בת ה 16... עד אותו רגע, היא תמיד הייתה שם... באותו לילה קראתי לה , והיא לא ענתה... ההחלטות שקיבלתי... היו החלטות של אדם שהשתנה, שאימץ לעצמו זהות חדשה.
את תהליך השינוי הזה אפשר לכנות בשמות רבים: טרנספורמציה. מטמורפוזה. רמאות. בגידה.
אני מכנה אותו השכלה"

מתוך "משכילה" , טארה וסטאובר

הסיפור של טארה נוגע בעניינים חברתיים סופר רלוונטיים. בתקופה שבה מצד אחד הידע נגיש מאי פעם ומצד שני הצפת הידע והאג’נדות שמנתבות אותו, מובילות לתחושה שכבר לא ניתן לדעת מה נכון ומה לא או שבכלל אין נכון ולא נכון. לתוך החלל המבולבל ממילא הזה, נכנסים גם פערים חברתיים שמתרגמים לפערי ידע והזדמנויות, חוסר אמון בממסד והמתח שבין מציאות שמשתנה מהר מאי פעם לחרדה ופחד משינויים. 

את אבא של טארה, כל המורכבות הזאת דוחפת עמוק למחוזות הפראנויה. וכמו פרנואיד טוב הוא מוצא קשרים בין כל שתי נקודות נתונות. מבחינתו הכל קשור להכל – הממסד מושחת וכל מטרתו היא להרחיק אותנו מאלוהים, הרפואה המערבית היא קנוניה אחת גדולה שרק מזיקה לבריאות הציבור, חיסונים ואנטיביוטיקה הם רעלים שמזיקים לא רק לגוף אלא גם לאיכויות הרוחניות של בני אדם. לכל זה תוסיפו קצת אילומינטי ואיך לא גם קמצוץ של גזענות ואנטישמיות… יו נואו דה דריל. 

אבל מה מעניין ב “משכילה”, הכוח של הסיפור הזה, הוא בדיוק היכולת לשרטט את הקשר של הדברים האלה לאישי שבאישי. סיפור החיים של טארה מעביר את המשמעויות של נושאים כמו חיסונים, לימודי ליבה, פמיניזם ותלונות שווא, באופן שדיונים וטיעונים חברתיים או מאמר עליהם, לעולם לא יוכלו לו.

תמונת ילדות של טארה. באדיבות טארה וסטאובר.   

נשארתם עד פה? אז רק בשביל האופי היסודי שלכם, מניחה פה שיש הרבה נושאים בשרניים ב “משכילה” שלא נגעתי בהם. אחד המעניינים שבהם הוא נושא הזיכרון, התהוות של זכרונות וסיפורים משפחתיים. ככה רק למקרה שאתם בקטע, תדעו שזה שם ובגדול. 

זהו, מתה שתכתבו לי בתגובות את המחשבות שלכם… ואם יש סיפורים חזקים שתרצו שאקדיש להם פוסט (באמת מכל מקור אפשרי – ספרים, קולנוע, טלוויזיה, סיפורים אמיתיים, מיתוסים מה שתרצו), יותר ממוזמנים להציע אותם בתגובות. מבטיחה לשמור את כולם בתיבת ההצעות הטובות שלי ולבחור גם מתוכה את הפוסטים הבאים.

נתראה בסיפור הבא.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

עוד פוסטים שיכולים לעניין אתכם

10 נקודות על "שעת אפס", אדם ורטה, ספיר סבח ומורדים אחרים וגם על סוד הקסם של חג פורים

אי אפשר לכתוב בלוג על הכוח של סיפורים בלי לדבר על בראשית - סיפור שעל אמת שינה את העולם. אז הנה כמה מילים על כאוס וסדר בבראשית ובחיים שלנו, על פי ג'ורדן פיטרסון ועם קצת תוספות משלי

"כדי להוציא ספר אדיר מתחת ידיך חייב אתה לבחור לך נושא אדיר" הרמן מלוויל כתב את השורות האלה, ואת מובי דיק, סיפור אדיר על נושא אדיר. אבל מהו בדיוק הנושא? ומה הסיפור של הלוויתן הלבן?

10 נקודות על "שעת אפס", אדם ורטה, ספיר סבח ומורדים אחרים וגם על סוד הקסם של חג פורים

אי אפשר לכתוב בלוג על הכוח של סיפורים בלי לדבר על בראשית - סיפור שעל אמת שינה את העולם. אז הנה כמה מילים על כאוס וסדר בבראשית ובחיים שלנו, על פי ג'ורדן פיטרסון ועם קצת תוספות משלי

קבלו את הפוסטים שלי למייל

ההרשמה מהווה הסכמה לקבלת דיוור מ "מה הסיפור"

תגובה אחת

כתיבת תגובה

כל הזכויות שמורות – מה הסיפור 2021 © 

דילוג לתוכן